Ads Top

STUDIU ⇀ Intuiția mai bună decât gândirea analitică. Cum explică oamenii de știință

Când vine vorba spre exemplu de puzzle-uri dificile, suntem tentați să gândim problema în profunzimea ei pentru că orice acțiune impulsivă ori în grabă ar fi greșită, dar un studiu nou ne îndeamnă să avem încredere în intuiția noastră.

Cercetatorii americani care s-au ocupat de acest studiu, spun că momentele de "evrika!" sau "ahaaa!", atunci când așezam mental piesele unui puzzle pentru a-l vedea per ansamblu, sunt cât se poate de reale și mai eficiente decât găsirea răspunsului printr-un proces metodic atent.

"Gândirea conștientă analitică poate fi extrem de lentă și poate duce la greșeli în rezolvarea problemei. Totuși, intuiția nu este conștientă, dar este automată. Nu poate fi grăbită."John Kounios de la Drexel University

Pentru a testa dacă teoria sa funcționează, John Kounios care spune că momentele de genialitate generează răspunsuri mult mai exacte decât gândirea analitică, el și echipa sa au provocat mai mulți voluntari cu puzzle-uri, unele lingvistice, altele vizuale sau combinate.

În cel lingvistic, participanții trebuiau să îndeplinească anumite sarcini precum găsirea cuvântului prin intermediul mai multor indicii. În cele vizuale, o imagine amestecată trebuia reasamblată mental. În orice caz, fiecare experiment a conținut între 50 și 150 de puzzle-uri limitate la 15 secunde. Odată ce participanții răspundeau, oamenii de știință constatau dacă au ajuns la o soluție printr-un proces analitic de gândire sau prin intuiție.

Cercetarea a fost publicată în Thinking & Reasoning și sugerează că intuiția se află peste gândirea analitică în găsirea soluțiilor.

În puzzle-urile lingvistice, 94% din răspunsurile pentru care s-a folosit intuiția ca modalitate de bază au fost corecte, față de 78% din cele găsite unde modalitatea de bază pentru găsirea unei soluții a fost gândirea analitică. În cele vizuale, contrastul a fost mai mare: 78% la 42%.

În urma rapoartelor, cercetătorii au declarat că diferența este atât de mare pentru că puzzle-urile au fost contra timp, multe răspunsuri analitice venind în ultima secundă printr-o ghicire în urma unui proces analitic pe parcursul timpului de gândire.
otter.ro
foto cover by hdqwalls.com

Un comentariu:

  1. nici intuitia nu e de cele mai multe ori buna pentru ca daca e combinata cu prostia de care foarte multi dau dovata in ziua de azi rezulta ceea ce se vede de fapt

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.