Ads Top

Virusul HIV contactat prin instrumentele de manichiură. Da sau ba?

Am auzit de foarte multe ori afirmația asta, transformată ulterior intr-o știre, cum că o anume persoană ar fi contactat virusul HIV de la salonul de manichiură.
Ia să vedem și în general să ne gândim puțin logic la treaba asta.
Scurt: Nu există posiblitatea să te infectezi cu HIV dacă mănânci cu aceeași furculiță cu care a mâncat cineva infectat, ori să bei apă din același pahar, ori să faceți poștă o sticlă de bere, ori o țigară. Majoritatea cazurilor de infectare cu HIV-ul au fost raportate în urma contactului sexual neprotejat, ace de seringă nesterile, tatuaje făcute la colțul străzii sau în saloane pe care cade tavanu, ori transfuzii de sânge. Pare bizar, dar s-au întamplat. Gen cum să te infectezi cu HIV în urma unei transfuzii cu sânge care sânge este verificat după recoltare tocmai din acest motiv.

Revenim: Contactarea HIV prin instrumentele de manichiură este posibilă, logic vorbind, la fel ca cele enumerate mai sus, doar că în urma unui search amănunțit pe google nu am găsit mai mult de 10 cazuri în lume unde a fost raportată infectarea cu HIV prin intrumentele de manichiură, atenție! Deci nu la salon. Doar în România se spune că de la salon chiar dacă nu este. Sună mai palpitant. Probabilitatea este foarte mică, dar există. Este precar să te pronunți spunând că îți e frică să mergi la salon din cauza faptului că ai putea contacta HIV, ori paranoia să vii cu intrumentele de acasă. Mă gândesc și cunosc faptul că fiecare salon are un sterilizator unde se bagă intrumentele de lucru după fiecare procedură spre sterilizare la o temperatură ridicată pentru următorul client. În altă ordine de idei mă gândesc că nu e greu să faci asta și nu cred că cineva ar risca un scandal ori pușcăria pentru că a uitat sterilizarea intrumentelor. Saloanele de înfrumusețare sunt conduse în general de femei și femeile proprietare de saloane sunt demente și obsedate ca totul să meargă bine. Dacă există saloane unde cu 3 lei se face pe bandă rulantă și manichiură și pedichiură mergeți acolo pe propriul risc și dacă există vreo tanti Luminița care face unghii din cartieru halălalt tot pe propriul risc o chemați. Chiar dacă face asta de 20 de ani și fatăăăăăă pune niște unghii fatăăăăăă ieftin și bine de poți să dai morcov pe răzătoare și nu se întâmplă nimic.

O domnișoară în vârstă de 22 de ani din Brazilia a fost testată pozitiv cu HIV când a vrut să doneze sânge. Cazul este descris într-un raport publicat în jurnalul online Cercetări privind SIDA și retrovirusuri umane (AIDS Research and Human Retroviruses). Rezultatele testelor de sânge au ieșit relativ normale, dar indicau o încărcătură virală mare pentru HIV, ceea ce înseamnă că avea de mulți ani această infecție.

Tânăra a spus că nu avea cum să se infecteze prin căile comune, ca sex neprotejat și folosirea de ace contaminate, iar mama ei a avut un rezultat negativ la testarea HIV. Și-a amintit faptul că în urmă cu 10 ani a împărțit instrumentele de manichiură cu o verișoară. La vremea respectivă, verișoara neștiind că este infectată, ulterior în urma unor analize de sânge a fost diagnosticată pozitiv.

După analiza monstrelor de sânge prelevate atât de la fata în cauză cât și de la verișoara ei, s-a descoperit că materialul genetic viral de la ambele femei este foarte apropiat și înrudit, indicând posibilitatea ca HIV să se fi transmis prin instrumentele de manichiură.

Instrumentarul pentru manichiură sau pedichiură nu face parte din lista mecanismelor de transmitere HIV a Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor din SUA, dar posibilitatea există.
evomag.ro%20
cover image by videoblocks.com

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.