Ads Top

100 de ani de la nașterea marelui scriitor britanic de SF, Artur C. Clarke

two possibilities exist: either we are alone in the universe or we are not. both are equally terrifying / arthur c. clarke

Scurt: Sir Arthur Charles Clarke, s-a născut pe data de 16 decembrie 1917 și a decedat la vârsta de 90 de ani în Colombo, Sri Lanka la data de 19 martie 2008. A fost un scriitor britanic de science fiction, scriitor științific și futurist, inventator, explorator submarin și om de televiziune, fiind gazda serialului britanic Mysterious World pentru o buna perioadă de timp. Pe data de 16 decembrie 2017 s-au împlinit 100 de ani de la nașterea sa și m-am gândit să scriu un articol din câteva informații interesante pe care le-am găsit.

De regulă, majoritatea cititorilor de science fiction printre care mă număr și eu, întâlnesc autorii Big Three din așa-numita Epoca de Aur: Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Artur C. Clarke. De-a lungul vieții sale, Clarke a asistat la nașterea și evoluția epocii spațiale și a ajutat la transformarea culturii SF dintr-o mișcare literară, într-o viziune modernă pentru viitorul omenirii cu povești realiste bazate pe știință și tehnologie, teme mai relevante atunci spre deosebire de astăzi.

Clarke a servit în Royal Air Force ca instructor de radar și tehnician între anii 1941 - 1946. În anul 1945 a propus un sistem de comunicare global prin sateliți geostaționari, care a i-a adus medalia de aur Franklin Institute Stuart Ballantine Golden Medall în 1963. A fost președinte al Societății Britanice Interplanetare între 1947-1950 și din nou în 1953.

Clarke a emigrat în Sri Lanka în 1956, în mare măsură datorită interesului său în plonjarea submarină, descoperind ruinele subacvatice ale templului antic Koneswaram în Trincomalee. A fost ridicat la rang de cavaler de regina Elisabeta a II-a în 1998 și a fost primit cea mai înaltă onoare civilă în Sri Lanka, Sri Lankabhimanya, în 2005. A trăit în Sri Lanka până la moartea sa.

Opera sa de referință este romanul Odiseea spațială 2001, scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată Sentinela.


Cei Trei Mari
Mare parte din a doua jumătate a secolului al XX-lea, Clarke, Isaac Asimov și Robert Heinlein au fost numiți "Cei Trei Mari" din rândul scriitorilor SF. Clarke și Heinlein au început să corespondeze după publicarea cărții The Exploration of Space în 1951, întâlnindu-se pentru prima dată față în față un an mai târziu. Au rămas în termeni cordiali timp de mulți ani, vizitându-se reciproc în Statele Unite și Sri Lanka. În 1984, Clarke a depus mărturie în fața Congresului împotriva Inițiativei Strategice de Apărare (SDI). Ulterior, în locuința din californiană a lui Larry Niven, Heinlein l-a atacat verbal pe Clarke în legătură cu opiniile sale legate de politica internațională și spațială a Statelor Unite (în special problemele care țineau de SDI). Deși cei doi s-au împăcat formal, relațiile lor au rămas reci până la moartea lui Heinlein, survenită în anul 1988.

Clarke și Asimov s-au întâlnit pentru prima dată în New York City în 1953 și și-au trimis reciproc insulte și ironii familiare timp de decenii. Ei au pus la punct o convenție verbală, "Tratatul Clarke–Asimov", conform căreia, la întrebarea care dintre ei este cel mai bun, să-l numească pe Clarke cel mai bun scriitor de literatură științifico-fantastică și pe Asimov cel mai bun scriitor de literatură științifică. În 1972, Clarke a pus "tratatul" pe hârtie în dedicația scrisă la Report on Planet Three and Other Speculations.
Ecco-Shoes.ro
informații și imagini de pe wikipedia

4 comentarii:

 1. chiar iti place asta? omu era homosexual pe bune.
  asta nu ai scris :))
  tot pe wikipedia am citit.

  RăspundețiȘtergere
 2. am citit si cartea, am vazut si filmul. pentru vremea aia era foarte tare

  RăspundețiȘtergere
 3. chiar dupa un secol de la nasterea sa, science fiction este inspirat de tot clarks. marvel copiaza foarte multe idei de-ale sale

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. George, "science fiction este inspirat tot de clarks" nu "de tot clarks".
   Pentru limba romana apasati tasta 1.

   Ștergere

Un produs Blogger.