15 chestii bune pe care trebuie să le faci după ce instalezi Linux Mint

Scurt: Linux este o familie de sisteme de operare de tip Unix care folosesc Nucleul Linux, în engleză kernel. Linux poate fi instalat pe o varietate largă de hardware, începând cu telefoane mobile, tablete, console video, continuând cu calculatoare personale până la supercomputere. Linux este cunoscut în principal pentru utilizarea sa ca server, în 2009 i se estima o cotă de piață între 20-40%. Cota de piață de desktop este estimată între 1-2% și 4.8%. În ultimii ani, Linux a început să devină tot mai popular atât datorită unor distribuții precum Ubuntu, openSUSE, Fedora, precum și datorită apariției netbook-urilor și a noii generații de telefoane inteligente care rulează o versiune embedded de Linux.

Distribuțiile Linux sunt sisteme de operare free, fără licență, proprietate a GPL (GNU General Public License) Free Software.

Am căutat pe net câteva chestii importante pe care trebuie să le faci după instalarea Linux. Aproape toate distribuțiile sunt identice la bază, doar că unele vin cu interfață diferită, alte pachete de programe, unele destinate dezvoltatorilor, altele publicului larg. Consider că cele 15 task-uri sunt necesare pentru îmbunătățirea performanței și securității sistemului de operare, drept pentru care am ales ca exemplu Mint, fiind o distribuție Linux pentru calculatoare personale bazată pe Ubuntu și compatibilă cu Debian. Deși nucleul Linux Mint este în mare parte bazat pe Ubuntu, designul spațiului de lucru și al interfeței cu utilizatorul sunt considerabil diferite. Aceste diferențe includ o temă distinctă, un meniu propriu Linux Mint și uneltele MintTools, o colecție de programe de sistem proiectate pentru a face administrarea sistemului mai ușoară pentru utilizatorii finali.

Configure Update Manager
Install Drivers
Install Microcode
Decrease Swap Use
Enable Drive Cache
Reduce SSD Writes
Turn on Firewall
Install Microsoft Fonts
Remove Unnecessary Software
Change Firefox settings
Tweak LibreOffice
Remove Some Applets
Turn Off Startup Applications
Disable Hibernation (suspend-to-disk)
Disable Switch User Option

PS

The command to disable hibernation:

sudo mv -v /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /

The command to undo the disable hibernation:

sudo mv -v /com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d

eonflash.ro
foto cover by linuxinsider.com
informații wikipedia

Comentarii

 1. nu prea folosesc linux. foarte rar spre deloc. am lucrat 15 ani pe windows dupa care am trecut necontenit la apple. diferenta este indiscutabila! recomand apple ca o varianta mult mai accesibila, stabila si securizata spre deosebire de windows. linux ramane in continuare un sistem de operare mai putin accesibil publicului larg fiind in special destinar programatorilor.

  articolul este foarte buna insa. mult succes!

  citesc regulat blogul tau.

  bafta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. mulțumescu @victor! sunt de aceeași părere cu tine. o sa scriu un articol și despre ceea ce înseamnă diferența dintre windows și OSX.

   Ștergere
 2. poti sa imi spui te rog cum ai pus chenarele alea rosii din articol? am cautat o groaza pe net coduri html,dar nu reusesc sa gasesc ceva ok care sa si mearga. mersi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Vladu inspectează elementul din pagină și găsești codul html

   Ștergere

Trimiteți un comentariu