Ads Top

Curiozitate ⇀ Care este diferența dintre rege și împărat

Scurt: Discutam astăzi cu cineva diverse chestiuni și am ajuns la subiectul cu pricina, motiv pentru care mi-a venit ideea de a scrie un articol și pe blog. Mă gândesc că este mai mult interesant decât util, ori dacă este și util, cu atât mai bine.
Ambii termeni provin din limba latină, deşi sensul lor a fost uşor denaturat în timp.

Diferența dintre un rege și un împărat este una simplă, fără să mai intrăm în detalii istorice despre cum, ce, când și unde.

Împăratul este cel care deține puterea absolută. Adică regiunea pe care o conduce este mai mare decât cea a regelui, de aceea regii dădeau socoteală în fața împăraților și tot regii erau cei care plăteau tribut altor state conduse la rândul lor de împărați.

Din motive diverse, cel mai probabil puterea, împărații aveau impresia că stăpânesc toată lumea. Spre exemplu împăraţii din China, India, Persia susțineau că sunt liderii lumii. Titlul de rege are în primul rând, o însemnătate politică pe când cel de împărat face referire de cele mai multe ori, atât la puterea laică, cât și la cea religioasă.

În timp ce regii guvernau un teritoriu destul de omogen, fie că era denumit regat sau țară, împărații exercitau adesea o putere asupra unei zone destul de eterogene, adică stăpânea peste mai multe regate, ducate, principate ş.a.m.d. De exemplu, în vechea Persie, împăratul purta titlul de Regele Regilor, Shahanshah.

Modalitățile de învestire a regilor sau împăraților erau diferite de la un popor la altul. În Europa spre exemplu, perpetuarea puterii se făcea intr-un mod cvasi-liniar prin aşa-numitul proces translatio-imperii, adică pe baza unui moștenitor de drept la tron, care avea oarecum aceeași putere și protecție, pe când în India, învestitura împăratului, mai numit și Samrăț sau Chakravartin se făcea prin intermediul ritualului Rajasuya, în cadrul căruia conducătorul trăgea săgeți cu arcul dintr-un car, după care era purtat pe spinarea unei vaci, animal considerat sacru în India chiar și în zilele noastre.

În trecut, protocoalele presupuneau ca împăraţii să fie trataţi diferit de regi. La ora actuală, diferenţele dintre două tipuri de conducători sunt aproape insesizabile.
orange.ro
foto cover by naturespoisons.com

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.