Upgrade: o modalitate ieftină de a menține în vață un PC vechi

Scurt: multe PCuri îmbătrânesc sau se strică după doi ani și nu pare să aibă sens să le mai repari. Dar un pic de efort te poate ajuta să eviți o altă cheltuială.
Ori de câte ori un hardware devine vechi de câțiva ani și nu mai face față cerințelor, producătorii vor, de regulă să determine consumatorii să-l înlocuiască prin cumpărarea unui produs nou, dar mai scump. Dar, cu doar un pic de efort financiar te poți asigura că PCul tău nu suferă o moarte prematură, ceea ce este bine și pentru buzunar și pentru mediu. PCurile desktop pot fi manevrate și upgradate, în principiu, dar procesul poate fi ceva mai dificil la laptop-uri. În ambele cazuri însă, Windows 10 oferă o dată artificială pentru durata de viață a hardwer-ului. De aceea odată atinsă această dată Windows 10 refuză să mai instaleze update-uri pentru sistem; ca alternativă s-ar putea să descoperi faptul că nu sunt disponibile drivere, ceea ce face ca plăci video veci, procesoare și scannere vechi sau carduri/stik-uri TV să nu mai funcționeze așa cum ar trebui. Există însă anumite trucuri software care iți permit să menții în viață PCul tău cel puțin un an.

Cum poți menține PCul tău în viață pentru mai mult timp, chiar dacă poate deveni mai lent, are un defect hardware care îi întrerupe complet funcționarea sau intervin probleme la sistemul de operare ori la drivere.

Retehnologizarea: SSD și mai multă memorie RAM
Când vine vorba de procesoare, un PC din clasa medie vechi de 7 ani este încă suficient de rapid pentru sarcinile standard moderne, adică navigare web, foto, video nu în sensul de randare, redactare sau citire documente, ori alte operațiuni de birotică. De regulă procesoarele din acea perioadă se descurcă destul de bine pentru chestiuni de genul ăsta.

Desktop-urile pot avea probleme și din cauza ventilatoarelor obosite și pline de praf. Nu este niciun fel de problemă să pui un ventilator puternic pe un procesor slab. Un ventilator bun, apicat cu o pastă termoconductoare, poate menține procesorul la un standard acceptabil de lucru.

Să abordăm mai întâi scenariul cu memoria RAM. O versiune modernă de Windows, cu greu poate fi operată dacă ai mai puțin de 4 GB memorie RAM. Sistemul își poate atinge limitele și dacă folosești un browser cu mai multe tab-uri deschise sau mai multe programe active în paralel. În multe cazuri nici nu poti deschide alte programe dacă rulezi doar un browser precum Google Chrome, supranumit ca fiind o sugativă a memoriei RAM. De aici și rezultă intenția de a-l face bucăți atunci când timpii de răspuns trec de limitele bunului simț.

Înainte de a face upgrade sistemului ar trebui să folosești combinația de taste Win + Pause pentru a afla câtă memorie RAM este instalată pe PCul tău și cât de mult din aceasta este utilizabilă. Dacă între cele două valori este o diferență, asta înseamnă că un computer care nu are placă video dedicată, trebuie să folosească până la 512 MB memorie RAM ca memorie grafică, deci și prin urmare această bucată de memorie nu poate fi folosită ca memorie RAM. Aceeași fereastră cu proprietățile sistemului indică și dacă versiunea de Windows este instalată pe 64 biți sau 32 biți. În altă ordine de idei, versiunea Windows instalată pe 32 de biți nu poate folosi mai mult de 3,5 GB memorie RAM.

Cu toate astea, dacă versiunea de Windows este instalată pe 64 biți, de indicat ar fi ca în loc de 4 GB memorie RAM să fie 8. Adică se mai poate adăuga o plăcuță de încă 4 GB pe aceeași frecvență și lucrurile vor sta altfel.

Un SSD face o mare diferență într-un sistem. Folosirea discurilor magnetice ca drive-uri de sistem este puțin demodată, întrucât aceastea încetinesc procesul de boot, lansarea programelor și toate operațiunile care presupun accesarea datelor de pe PC. Trecerea pe un SSD a sistemului poate rezolva problema pentru câțiva ani.

În cazul PCurilor mai vechi SSDurile SATA sunt singurele care pot face parte din ecuație, iar acestea au și prețuri ok. Producători precum Samsung, Crucial și Sandisk, oferă și software pentru migrarea de date a sistemului pe noul disc pentru a fi evitată reinstalarea. În primul rând ar trebui conectat SSDul la computer ca drive adițional, apoi folosește software-ul pentru a transfera sistemul de operare pe SSD, iar vechiul HDD poate fi folosit pentru orice altceva.

În cazul laptop-urilor problemele de alimentare sunt destul de frecvente. Alimentatoarele și bateriile se pot strica destul de repede. Într-un astfel de caz este destul de ușor să diagnostichezi problema și să o repari. Dacă ai un laptop care se oprește de tot imediat după pornire, dar rămâne în funcțiune conectat la alimentator, probabil că bateria s-a dus. Laptopul poate funcționa cu bateria scoasă conectat la o sursă de curent. Motivul pentru care el se oprește este acela că sistemul lui de protecție împotriva șocurilor electrice, folosește mai întâi energia din baterie atunci când pornește, iar când este sigur că are o sursă de energie alternativă trece pe alimentator și doar încarcă bateria dacă este cazul. Poate fi mințit doar îndepărtând bateria deteriorată și alimentarea sa se face direct.

Mă gâdesc că nu vrea nimeni să care un laptop vechi de 10 kg în geantă pentru a-i servi activităților personale, dar dacă există cineva care vrea să facă asta sunt modalitați bune de achiziționare a unei baterii exact pentru modelul de laptop cu pricina, de pe eBay sau Amazon. După părerea mea nu cred că este necesară o investiție destul de mare într-o baterie pentru un laptop vechi.
animax.ro%20
PS: idei pe scurt
➝ Măsuri mici pentru efecte mari: odată upgradat la 8 GB memorie RAM, chiar și un computer mai vechi poate executa toate sarcinile zilnice de rutină.
➝ Înainte de un upgrade legat de memoria RAM și nu numai, poți folosi instrumentul CPU-Z pentru a obține informații importante despre hardware-ul care trebuie upgradat și în ce condiții.
➝ Site-urile de suport ale producătorilor de laptop-uri oferă informații atât despre dispozitive și despre piesele de schimb disponibile cât și despre drivere.
➝ Magazinele online oferă tipul corect de baterii de înlocuit la un laptop obișnuit, capacitățile fiind deseori mai mari decât cele ale versiunii originale.
➝ Alimentatoarele se pot strica sau pierde foarte repede, dar există clone și adaptoare universale compatibile.
➝ Un laptop cu ecranul stricat poate fi folosit cu un monitor extern conectat prin VGA sau HDMI, ori ca PC de sufragerie pentru filme și alte chestii, conectat la TV.
VueScan face posibilă deseori folosirea în continuare a vechilor scannere care nu sunt suportate de noile versiuni de Windows din cauza lipsei driverelor.
➝ Chiar dacă ai un card TV vechi, DVBViewer, îți poate oferi suficient confort pentru Windows 7 sau 10.
Linux ca ultimă soluție: orice PC cu un procesor multinucleu și cel mult 1 GB memorie RAM este suficient de rapid pentru Ubuntu, update-urile de sistem și securitate pe termen lung fac parte din sistemul de operare, iar licența este free.

Comentarii